Behandelingen – neurologische aandoeningen

Neurologische revalidatie

Kampt u met een neurologische aandoening? Bijvoorbeeld Parkinson, CVA (beroerte; hersenbloeding of herseninfarct) of Multiple Sclerose of een overige centraal neurologische aandoening? Dan kan dit uw functioneren beperken.
Neurologische revalidatie biedt uitkomst in uw huidige functioneren, waar het doel ligt op de volgende aspecten: behouden van de zelfstandigheid/zelfredzaamheid, zekerheid geven in het eigen kunnen, verbeteren van de balans, conditie en de arm-hand functie. Om u zo goed mogelijk te ondersteunen in uw dagelijkse activiteiten.

Wat is het doel?

We gaan met u werken aan de functies zoals balans, conditie, coördinatie, strategieën, spierkracht en beweeglijkheid. Maar ook aan de zekerheid in het eigen kunnen en het behouden van de zelfstandigheid/zelfredzaamheid.
Elke cliënt met een neurologische aandoening heeft andere moeilijkheden in het dagelijks leven waar hij of zij tegen aan loopt. Bij mensen met bijvoorbeeld Parkinson, MS of andere spierziekten ligt het accent met name op het behoud van dagelijkse vaardigheden.
Bij acute aandoeningen – zoals een beroerte – ligt het accent op het zoveel mogelijk terugwinnen van uw zelfstandigheid in het dagelijks leven. Vervolgens werken we aan het behoud hiervan.

Hoe ziet het programma eruit?

Tijdens de eerste behandeling voert onze specialistisch fysiotherapeut een uitgebreid vraaggesprek met u. Hierbij kan de aanwezigheid van een partner of familielid gewenst zijn. Daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de intake en het onderzoek stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op.
Uw fysiotherapeut zal met name kiezen voor een actieve benadering. Dit wordt met gebruik van trainingsapparatuur en functionele oefeningen gedaan.

Belangrijkste punten in de behandeling zijn:

  • Het vergroten van uw zelfstandigheid/zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.
  • Behoud of herstel van bewegingsfuncties (bijvoorbeeld lopen, opstaan, arm-/handcoördinatie)
  • Beperking van het risico op vallen doormiddel van het programma: Valpreventie
  • Aandacht voor de balans tussen belasting en belastbaarheid.
  • Verbetering en behouden van uw conditie en spierkracht.
  • Verbeteren van de balans en het trainen van de diverse balansaspecten.
  • Functionele training in de vorm van een circuit training/parcour.
  • Ondersteuning in de cognitieve training zoals geheugen.
  • Tips en adviezen over het gebruik van loop- en andere hulpmiddelen.

Parkinson

Nadat een neuroloog bij u de ziekte van Parkinson heeft geconstateerd kunt u een verwijzing naar de fysiotherapeut krijgen. Bijvoorbeeld van uw huisarts, neuroloog of een andere medisch specialist. De aanleiding voor verwijzing kan zijn dat u problemen ervaart met dagelijkse bewegingen zoals lopen, opstaan uit een stoel en omdraaien in bed. Een verminderde conditie kan ook een reden zijn, evenals nek- of schouderklachten. Mogelijk bent u een paar keer gevallen en bent u hierdoor geneigd minder te bewegen. Actief blijven heeft echter een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten zoals broze botten, obstipatie of hartproblemen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Uw fysiotherapeut helpt u om weer makkelijker, zekerder en vrijer te gaan bewegen. Mogelijk gaat u werken aan uw conditie. U leert uw mogelijkheden kennen en u herwint uw zelfvertrouwen. Verder kan uw fysiotherapeut aandacht besteden aan specifieke dagelijkse activiteiten zoals lopen en opstaan uit een stoel. U krijgt goede voorlichting wat een essentieel onderdeel is bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het doel is het verbeteren of behouden van uw zelfstandigheid en veiligheid. Uiteindelijk kunt op langere termijn, zonder uw fysiotherapeut actief blijven. De bij ons werkzame fysiotherapeut is aangesloten bij ‘ParkinsonNet’, een regionaal netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners. Deze zorgverleners werken nauw samen om parkinsonpatiënten zo goed mogelijk te behandelen in hun eigen woonomgeving.

Fysiosport

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid

Fysiosport is sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten op basis van een maandelijks abonnement. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht.