Behandelingen – hand- en polstherapie

Hand- en polstherapie

De handtherapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling en revalidatie van hand- en polsaandoeningen.
Kleine aandoeningen aan de vinger of hand kunnen verstrekkende gevolgen hebben op het functioneren van de hand en soms van de hele arm. De dagelijkse activiteiten zoals het wassen en aankleden, een boterham smeren, een brief schrijven of een hand schudden kunnen plotseling verstoord raken, doordat de mechaniek en de sturing van de hand het laten afweten. Deze aandoeningen kunnen langzaam ontstaan (artrose, overbelasting) of plotseling, bijvoorbeeld na een trauma.
Vanwege de ingewikkelde anatomische structuur en de fijne motoriek vereisen handaandoeningen een gedegen aanpak door een hiervoor gespecialiseerde handtherapeut.

De bij ons werkzame therapeuten, Madeline Pols en Karin van Dam, hebben de opleiding tot handtherapeut met succes afgerond en staan ingeschreven bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Hand Therapie). Tevens nemen ze deel aan de netwerken in de regio Leiden en Den Haag (HHPC) en is er contact met het traumanetwerk van het LUMC.

Aandoeningen van de hand

Een paar voorbeelden van aandoeningen waarmee u bij de handtherapeut terecht kunt zijn:

 1. Blessures of letsels van vinger, hand of pols, bijvoorbeeld een gescheurde pees of na een ontwrichting een vinger.
 2. Revalidatie na een trauma, zoals een fractuur van de hand of pols.
 3. Peesklachten zoals De Quervain of een Triggerfinger.
 4. Carpaaltunnelsyndroom en CANS (RSI).
 5. Gewrichtsklachten zoals Reumatoïde artritis, artrose en pols instabiliteit.
 6. Operatie aan de hand, vinger of pols zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Dupuytren, maar ook na operatief behandelde fracturen van de vingers, pols en/of handwortel.
 7. Zenuwletsel van de hand en neurologische aandoeningen.
 8. Dystrofie.

Samenwerkingsverband

Doordat handtherapeuten samen werken met huisartsen, handchirurgen  en overige medisch specialisten, heeft u de beste kans heeft op een goed (postoperatief) herstel. Uw handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt. Handtherapeuten werken volgens protocollen en richtlijnen die horen bij de aandoening.

Spalken en braces

Ook als u een spalk aangemeten moet krijgen kunt u ons terecht. Onze handtherapeut heeft de benodigde kennis en vaardigheden om (confectie) braces aan te meten en om spalken op maat te maken. De spalken worden in onze praktijk vervaardigd. Het resultaat is een spalk die precies om uw vinger, hand of pols past. U krijgt instructies over het dragen van de spalk, zoals op welke momenten u de spalk moet dragen en hoe lang de spalk gedragen moet worden.

Afhankelijk van uw klacht kan een spalk helpen bij:

 • Het bieden van bescherming.
 • Het beperken van ongewenste bewegingen.
 • Het verbeteren van de beweeglijkheid.
 • Ondersteuning bij pijnvermindering.
 • Het geven van (relatieve) rust.
 • Verminderen van zwelling.
 • Corrigeren van standsafwijking.

Fysiosport

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid

Fysiosport is sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten op basis van een maandelijks abonnement. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht.