Behandelingen – claudicatio therapie

Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening van de bloedvaten in de onderbenen en voeten, vaak ten gevolge van atherosclerose (verkalking van de slagaderen). Mensen die lijden aan deze aandoening zijn vaak ernstig beperkt in het functioneren bij hun dagelijkse activiteiten. De klacht uit zich met name met pijn bij wandelen. Even stilstaan verlicht dan de pijn. Wie met deze klachten in een winkelstraat loopt lijkt steeds even stil te staan om een etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden bij sneller lopen, bij fietsen of bij traplopen.

Het is goed om uw huisarts of fysiotherapeut te raadplegen als u denkt dat u last heeft van claudicatio intermittens. Met een goede aanpak zullen de klachten op den duur meestal niet verder toenemen of zelfs afnemen.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven. Speciaal voor mensen met claudicatioklachten is er een looptrainingsprogramma ontwikkeld.

Na verwijzing door huisarts of medisch specialist wordt er een individueel begeleidingsplan opgesteld. De behandeling richt zich op het verminderen van klachten en het vergroten van de (pijnvrije) loopafstand. Daarnaast is het belangrijk de risicofactoren voor het ontstaan van aderverkalking in kaart te brengen en zo mogelijk aan te passen. Dit gebeurt onder begeleiding van een van onze therapeuten die hiervoor speciaal geschoold is.

Fysiosport

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid

Fysiosport is sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten op basis van een maandelijks abonnement. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht.