Behandelingen – 4xT / McKenzie / Fascia

4xT / Mckenzie / Fascia

Fysiotherapie Vitaal biedt ook mogelijkheid tot het behandelen middels de 4xT methode, de Mckenzie therapie en Fascia behandeling met de FAT tool. Deze specialisaties vallen ook binnen de fysiotherapie. Hieronder de uitleg van deze drie methodes.

De 4xT methode

De 4xT is een behandelmethode, die bestaat uit testen, tapen, triggeren en trainen. Het helpt bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel.

De methode gaat volgens een vast test- en behandelpatroon: testen, tapen, triggeren en trainen.

  • Testen: tijdens elke behandeling wordt met een aantal sneltesten bekeken hoe het bewegen gaat, of de beweging beperkt is en hoeveel pijn het doet.
  • Tapen: na het testen wordt de beweging de goede richting ingestuurd en ook die richting ingetapet.
  • Triggeren: met fysiotherapeutische mobilisatietechnieken en manuele therapie wordt de beweging het gewricht ingestuurd en vrijgezet.
  • Trainen: specifieke en doelgerichte medische fitnesstraining om de resultaten te behouden.

Mc Kenzie therapie

De Mc Kenzie methode richt zich op patiënten met aspecifieke lage rugklachten. Dat houdt in dat er geen sprake is van een hernia of een andere orthopedische aandoening maar rugpijn met een functiebeperking. De methode gebruikt een indeling die gebaseerd is op de klachten die de patiënt aangeeft en vanuit deze indeling wordt een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld.  De behandeling bestaat vooral uit het geven van oefeningen en adviezen. Het doel is altijd de patiënt onafhankelijk van de therapie te maken en de kans op herhaling van de klachten aanzienlijk te verkleinen.

Vitaal heeft fysiotherapeuten die speciaal geschoold in de Mc Kenzie therapie en zij zijn opgenomen in het register voor Mc Kenzie therapeuten.

Fascia behandeling met de FAT Tool

Fascia is het weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt.  Het bestaat uit bindweefsel en zit als een laagje, vlies om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Deze vliezen zijn onderling ook met  elkaar verbonden. Dit zijn vaak beweegbare verbindingen. Tussen de verschillende lagen zijn glijbewegingen mogelijk. Op bepaalde plaatsen zijn deze lagen verdikt en vormen zo onder meer het kapsel van gewrichten of gewrichtsbanden. Al deze vliezen, laagjes vormen samen een netwerk.  Dit noemen we een fasciaal netwerk.

Fascia is weefsel wat kan glijden maar het kan zich ook een beetje  samentrekken. Er zitten zenuwen en veel zenuwuiteinden in. Deze zenuwen registreren  bewegingen, houdingen maar ook pijn.  Als het fascie weefsel in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken. Door verklevingen in de fascia kan de beweeglijkheid van de spieren en van de gewrichten beperkt zijn.
Ongunstige (werk)houdingen maar ook ongelukken, blessures,  stress, overbelasting en  te weinig beweging kunnen leiden tot verstoringen in dit  netwerk van fascie weefsel.
De klacht / pijn die  dan gevoeld wordt, kan op een andere plaats zijn,  dan  de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt. Daarom  wordt bij aanvang van de behandeling het hele fasciale systeem, onderzocht om zo de oorzaak van de klacht te vinden.

Bij Vitaal kunnen we de fascia behandelingen met de FAT tool.  

Met de Fascial Abrasion Technique is het mogelijk om spanning in de fascie te behandelen van de onderliggende soft tissue. Deze techniek richt zich specifiek op de fascie die om en tussen het spierweefsel ligt. Spanning in de fascie kan de range of motion en kwaliteit van bewegen negatief beïnvloeden.
Met de speciale gepatenteerde Fascial Abrasion technique Tool of FAT-tool is het mogelijk om snel en effectief resultaat te bereiken, zodat de spanning van de fascie normaliseert en de kwaliteit van bewegen verbeterd. Correct gebruik van de FAT-tool zorgt ervoor dat op een snelle manier hardnekkige restricties en weefselstijfheid behandeld kunnen worden waardoor voor de patiënt beter en sneller resultaat bereikt wordt.

Specialisaties overzicht
Maak een afspraak

Fysiosport

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid

Fysiosport is sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten op basis van een maandelijks abonnement. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht.

LEES MEER