De voordelen van voldoende bewegen en een gezond gewicht, het Vitaal thema januari 2020

In deze gekke tijd is het nog belangrijker om fit en gezond het nieuwe jaar in te gaan.

Wist u dat?

  • voldoende bewegen de bloeddruk, het cholesterol plus de kans op diabetes verlaagt?
  • een gezond gewicht belangrijk is voor de gezondheid?
  • hoe meer je beweegt, hoe makkelijker je een gezond gewicht krijgt en houdt?
  • beweging de botten belast en het daardoor de botontkalking afremt?
  • bewegen de kans op psychische klachten (zoals depressieve gevoelens en angsten) verlaagt?
  • dat je je na bewegen fitter en energieker voelt en beter slaapt?

Hoeveel beweging is voldoende?

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Het advies voor volwassenen is: Doe – verspreid over meerdere dagen – minstens 150 minuten (2,5 uur) per week aan matig intensieve beweging. Dit is beweging die de hartslag en ademhaling verhoogt maar waarbij je nog wel kunt praten. Voorbeelden hiervan zijn wandelen en fietsen. En doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen. Voorkom ook dat je veel stilzit, want veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Deze beweegrichtlijnen geven een minimum aan. Wil je meer gezondheidsvoordelen? Beweeg dan langer, vaker of intensiever. Bij overgewicht is het advies om minstens een uur per dag te bewegen.

Testen van de maand: gezond gewicht

Met een aantal simpele metingen heeft u vlug een idee of u op een gezond gewicht zit. We beschrijven de volgende testen: het meten van de BMI en de buikomvang.

1. Meten BMI

De BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte meetmethode die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Hoe kun je zelf je BMI berekenen? Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5. Wat is een gezond BMI? Voor volwassenen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en de 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor ouderen en kinderen gelden andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht. Hieronder zie je de BMI-grenzen per leeftijdsgroep.

Uitslag BMI volwassenen 19-69 jaar

lager dan 18,5:    Ondergewicht

18,5-24,9:             Gezond gewricht

25- 29,9:               Overgewicht

30 en hoger:        Ernstig overgewicht (obesitas)

Uitslag BMI vanaf 70 jaar

De BMI-grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht liggen hoger bij ouderen dan bij 19-69 jarigen. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI-score van 28 of hoger een groter risico op ziekten en hebben bij een BMI-score lager dan 22 al een groter risico op ondervoeding.

lager dan 22       Ondergewicht

22-27,9                Gezond gewicht

28-29,9                Overgewicht

30 en hoger        Ernstig overgewicht (obesitas)

2. Buikomvang meten

Bij overgewicht is het belangrijk te weten waar het vet zich bevindt. Veel vet in de buikholte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond de heupen hier niet of nauwelijks invloed op heeft. Meet daarom je middelomtrek. Hoe je de buikomvang meten? Meet je buikomvang in een paar stappen:

  • ga rechtop staan
  • breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid
  • trek het meetlint niet te strak aan
  • let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel.

Uitkomst buikomvang mannen

Gezond:        Minder dan 94 cm

Verhoogd:    Tussen 94-102 cm

Te hoog:        Meer dan 102 cm

Uitkomst buikomvang mannen

Gezond:         Minder dan 80 cm

Verhoogd:     Tussen 80-88 cm

Te hoog:         Meer dan 88 cm

Hoe aan de slag om fitter te worden en op een gezond gewicht te blijven?

We hopen u natuurlijk dat de sportscholen en de fysiosport bij ons weer snel zullen opengaan. Tot die tijd kunt u natuurlijk zelf aan de slag met bijvoorbeeld wandelen, fietsen en oefeningen. Tijdens de eerste lockdown hebben we home-workouts opgenomen: Vitaal Home-workouts. Daarnaast zijn er winterwandelingen gemaakt: Vitaal Winterwandelingen met Oefeningen

Veel succes!!