Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Je bent 20 weken zwanger, langzaam aan begin je moeite te krijgen met lang zitten. Naast het zitten merk je ook dat lang lopen en lang staan moeilijker worden. “Ik heb toch niet nu al last van bekkeninstabiliteit?” is de vraag die we vaak horen in onze praktijk.

Van de zwangere vrouwen krijgt ongeveer de helft te maken met bekkenpijn. Tijdens de zwangerschap vindt onder invloed van het hormoon relaxine verweking van de ligamenten plaats. Deze verweking is nodig om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren in het geboortekanaal. Dit natuurlijke proces is dus erg belangrijk en functioneel.  Wanneer dit niet plaats zou vinden zou de baby bij de geboorte namelijk nooit door de relatief nauwe bekkenuitgang passen.

Helaas is het zo dat bij sommige vrouwen onder deze omstandigheden er een verschuiving plaatsvind  in een van beide bekkenhelften. Deze asymmetrie zorgt ervoor dat de bekkenbanden en omringende spieren overbelast raken. Spieren rondom het bekken kunnen hierop reageren met een verhoogde spanning.  Er kan pijn optreden laag in de rug, bekken, SI gewrichten, schaambot, stuitje, bil, soms uitstralend in het bovenbeen, en in de liezen. De klachten zijn vaak aan een kant aanwezig.

Dagelijkse activiteiten die moeilijk kunnen zijn:

– lang staan
– lang zitten
– lopen
– opstaan vanuit zit
– traplopen
– bukken
– fietsen
– in- en uit de auto stappen
– omdraaien in bed

Adviezen bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

  • Het is belangrijk om vaker rustpauzes te nemen of even te gaan liggen of zitten tussen de activiteiten door.

  • Let op je houding, sta met je gewicht op twee benen en zit met je gewicht op twee billen

  • Veel activiteiten die te zwaar zijn kun je eenvoudig aanpassen

  • Loop regelmatig, maar voorkom slenteren

  • Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. Bewegen is noodzakelijk om in een goede conditie te blijven, maar op tijd rust nemen is ook zeer belangrijk. Dit is voor iedere vrouw en elke zwangerschap en in iedere fase weer anders.

Wil je persoonlijk advies neem dan contact met ons op. Wij zijn intensief nageschoold in zwangerschap en vrouwenklachten. We werken volgens de succesvolle methode van Cecile Röst en hebben veel ervaring met deze problematiek. Een paar behandelingen zijn vaak voldoende om de pijn sterk te verminderen en dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.