Behandelingen – Longrevalidatie

Longrevalidatie

Bij klachten aan de luchtwegen bestaat de behandeling voor een belangrijk deel uit fysiotherapie. Het is bewezen dat uw klachten van kortademigheid, slijmproductie en verminderde conditie verbeteren als u longrevalidatie bij de fysiotherapeut volgt. De aanpak bestaat veelal uit ademinstructie, aanleren van hoesttechnieken en het starten met training. De bij ons werkzame longfysiotherapeuten volgden speciale scholing op het gebied van longrevalidatie.

COPD

Als u lijdt aan COPD komt u vaak adem tekort. U merkt dat vaak bij traplopen of bij heuvel op fietsen. Bij de behandeling van patiënten die lijden aan deze aandoening speelt inspanningstraining een prominente rol. Het is in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat revalidatieprogramma’s voor COPD patiënten zinvol kunnen zijn in elk stadium van de aandoening. Het genootschap voor fysiotherapie (KNGF) ontwikkelde voor deze patiëntengroep een protocol waarbij aan meerdere facetten van de aandoening aandacht wordt besteed. Aan de hand van dit protocol gaat u trainen waarbij rekening gehouden wordt met de individuele beperkingen. Tijdens het trainen wordt er voortdurend getest en gemeten om deze individuele beperkingen in kaart te krijgen. Voor doorverwijzing en overleg bestaat samenwerking met de afdeling longziekten van het Alrijne ziekenhuis.

Astma

Astma komt voor bij 1 op de 10 Nederlanders, echter niet iedereen wordt hiervoor behandeld. Astma kenmerkt zich door een chronische allergische ontsteking van de diepe en oppervlakkige luchtwegen. Omgevingsfactoren zoals sigarettenrook, luchtverontreiniging en virusinfecties beïnvloeden de aandoening. Het verschil met COPD is dat Astma reversibel is, dat wil zeggen dat de longfunctiestoornis niet blijvend is. Met Astma is het zelfs mogelijk om topsport te beoefenen. Van het grootste belang is een juiste behandeling; bij Astma bestaat deze voornamelijk uit het verminderen van de ontstekingsreactie dmv van medicatie. Daarnaast kan de fysiotherapeut u ondersteunen om zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven. Therapie zal zich richten op het verbeteren van uw conditie en verbeteren van ademhaling en hoesttechnieken.

Fysiosport

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid

Fysiosport is sporten onder begeleiding van onze fysiotherapeuten op basis van een maandelijks abonnement. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en er is minder kans op overgewicht.