Skiduim
Bij een skiduim scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim ligt. Ongeveer tien procent van alle skiongelukken bestaat uit dit letsel, vandaar de naam. Bij skiërs wordt het letsel veroorzaakt door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Maar een skiduim komt ook vaak voor bij balsporters. Hierbij komt dan een bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim aan. Door de kracht op het gewricht beschadigt de aan de binnenzijde gelegen gewrichtsband. Soms verrekt de band alleen. Soms scheurt de band gedeeltelijk of helemaal. En soms scheurt zelfs een botfragment mee.Een skiduim is een veel voorkomende aandoening. Soms noemt men een skiduim ook wel een Wackeldaum en Gamekeeper’s thumb.
De meeste patiënten vertellen dat ze een ongelukje met hun duim hebben gehad. Hierdoor is de binnenzijde van het onderste duimgewricht pijnlijk en gezwollen. Als het gewricht instabiel is, merkt de patiënt dat hij minder kracht in de duim heeft. Daardoor kan iemand bijvoorbeeld een deksel niet meer van een pot draaien. Soms is er een zwelling en/of verkleuring aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht te zien.
Is de gewrichtsband verrekt of slechts gedeeltelijk ingescheurd, dan hoeft u niet geopereerd te worden. U krijgt dan een (gips)spalk voor uw hand en duimbasis. Hierbij wordt het onderste duimgewricht iets naar binnen gebogen. Dit voorkomt spanning op de gewrichtsband. Het bovenste duimgewricht wordt vrijgelaten. U draagt de spalk gedurende drie tot vier weken. Na een herstelperiode start fysiotherapie met een gericht oefenprogramma om kracht en stabiliteit op te bouwen. De houding van de duim is hierbij van belang (zie video).
1. skiduim
Bron: Isala
Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)