Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

De ziekte van Dupuytren kenmerkt zich door het ontstaan van bindweefselverhardingen (1) in de handpalm en in de vingers. Deze bindweefselverhardingen voelen aan als verharde strengen of knobbels. In de loop van maanden of jaren kan dit tot gevolg hebben dat de vingers niet meer volledig gesterkt kunnen worden. De pezen in de handpalm zelf hebben met dit ziekteproces niks te maken. De aandoening is meestal pijnloos.
De oorzaak van het ontstaan van Dupuytren is nog onbekend. Opvallend is dat deze aandoening zich vrijwel alleen beperkt tot mensen met een blanke huidskleur en wordt daarom ook wel de Vikingziekte genoemd. De ziekte is meestal familiair en komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. De klachten treden voornamelijk op bij mensen boven de 30 jaar.

Handfysiotherapie beperkt zich bij deze aandoening tot het geven van advies en het verbeteren van ziekte-inzicht en soms het mobiliseren van gewrichten zonder rek op de pezen. Het rekken van de krom staande vinger is geen behandeloptie omdat rek juist de klachten kan verergeren.

1. bindweefselverhardingen in de handpalm bij Dupuytren

Bron: Rijnlandorthopedie

Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)