Triggerfinger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans)
De triggerfinger (haperende vinger of tendovaginitis stenosans) is een aandoening waarbij één van de buigpezen in de handpalm verdikt raakt ten gevolge van een chronische ontsteking. De medische term voor peesschedeontsteking is tendovaginitis, bij een vernauwing heet dit tendovaginitis stenosans. Doordat de plaatselijk verdikte pees (1) in laatstgenoemde vorm bij bewegen niet meer in de aanwezige peeskoker past, ontstaat een hapering van de vinger om geheel te kunnen strekken. De strekpees gaat nu harder werken om de vinger recht te krijgen, en uiteindelijk “schiet”(‘triggering’) de vinger recht, als bij het overhalen van de trekker van een pistool, doordat de verdikking in de pees langs een bandje van de peeskoker schiet. Het buigen of strekken van de vinger kan dan moeizaam gaan en gaat soms gepaard met een knappend gevoel. Bij ernstige gevallen blijft de vinger gebogen staan. Deze kan alleen maar recht gemaakt worden met hulp van de andere hand.
Een triggerfinger komt vooral voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De ringvinger en de duim zijn het vaakst aangedaan. De oorzaak van een triggerfinger is nog onduidelijk. Mogelijk speelt overbelasting een rol. Verder komt een triggerfinger vaker voor bij mensen met reuma en suikerziekte.
Afhankelijk van het stadium STS classificatie (Stadia Tendovaginitis Stenosans vlgs. Quinel) kan handfysiotherapie helpen. Hierbij wordt een costum-made spalk gemaakt en maken we gebruik van oefentherapie waarin de TGE (Tendon Glyding Excersice) oefeningen een belangrijke plaats innemen.
1. Triggerfinger
Bron: Rijnland Orthopedie
Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)