Polsfractuur (gebroken pols)
Een polsbreuk is een fractuur (breuk) van één van de botten van de pols. In Nederland is 1 van elke 10 gebroken botten een polsbreuk. Het letsel kan zich voordoen ten gevolge van trauma, zoals vallen tijdens sport of simpelweg struikelen als u op de stoep loopt.
Kinderen zijn vatbaar voor een polsbreuk vanwege de risicovolle sporten waaraan ze vaak deelnemen. Een kind kan de pols breken bij een val van de fiets, bij het voetballen of bij een val in de speeltuin.
Polsbreuken komen ook vaak voor bij vrouwen na de menopauze en, na een val, bij ouderen. Een fysiotherapeut kan mensen, na de gips periode, met een polsbreuk helpen om de normale mobiliteit, kracht en functionaliteit terug te krijgen, en om te leren hoe ze fracturen in de toekomst voorkomen.
Een fractuur is een barst of een breuk in een bot. Polsbreuken door vallen komen het meest voor wanneer mensen hun arm recht vooruit strekken om zichzelf op te vangen als ze vallen. De pols bestaat uit 8 kleine botjes, de carpale beenderen, en 2 botten in de onderarm, de radius (spaakbeen) en de ulna (ellepijp). Een polsbreuk wordt vastgesteld wanneer een of meer van deze botten breken of barsten. Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit.
Er zijn drie soorten botbreuken:
- Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit.
- Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
- Type 3 – de meest ernstige soort breuk, met meerdere breuken in het bot of de botten.
Type 1 en 2 breuken worden over het algemeen zonder operatie behandeld. Type 3 breuken moeten geopereerd worden.
Een gebroken pols is meestal pijnlijk en beweging is beperkt. Als u een pols heeft gebroken dan kunt u het volgende ervaren:
- Pijn in het gebied van de breuk, wat overal in de pols kan zijn, afhankelijk van welk bot is aangedaan. De pijn kan vanuit de pols naar de vingers en zelfs tot in de onderarm stralen.
- Zwelling in de pols en mogelijk ook in de hand, meestal in het bovenoppervlak van de pols en hand.
- Gevoeligheid voor aanraking in de pols
- Moeite en pijn bij het bewegen van de pols of de vingers.
Afhankelijk van het soort breuk, kan de arts voor een bepaalde periode gips of een mitella voorschrijven om het gebied te immobiliseren totdat de breuk is genezen. Het verschilt hoe lang de genezing duurt, afhankelijk van de persoon en het soort fractuur, en ligt tussen de 4 tot 12 weken. Als de breuk ernstig is, is een operatie nodig. Na een operatie kan de herstelperiode langer zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel.
Nadat uw gips of de mitella is verwijderd volgt de revalidatie periode. Uw pols zal waarschijnlijk stijf zijn en uw arm voelt zwak aan. Uw fysiotherapeut zal uw pols onderzoeken en behandelingen uitkiezen om de functionaliteit te verbeteren en de kracht in uw arm te herstellen.
Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)