Knieprothese, revalidatie na een nieuwe knie

Een knieprothese staat ook wel bekend als een nieuwe knie. Wanneer u ernstige pijnklachten ervaart aan uw knie door artrose of door standsafwijking, kunt u in aanmerking komen voor een knieprothese. Een orthopedisch chirurg kan daarbij gebruik maken van een totale knieprothese. Bij een totale knieprothese wordt het gehele kniegewricht vervangen. Ook kan een halve knieprothese worden ingezet, waarbij de binnen- of buitenzijde wordt vervangen.

Na beide operaties volgt een revalidatietraject. Fysiotherapie kan bij beide operaties worden ingezet ter bevordering van uw revalidatie. Voordat de operatie plaatsvindt, kan een fysiotherapeut u al voorzien van voorlichting en advies. U wordt voorbereid op de operatie en op de periode die daar op volgt. Daarnaast kan een fysiotherapeut oefentherapie aanbieden om het revalidatietraject te optimaliseren.

Ook kunt u tijdens het revalidatietraject gebruik maken van fysiotherapie. Normaliter zal uw behandelend arts dit ook aangeven. De fysiotherapie gaat al van start in het ziekenhuis. De fysiotherapeut van Vitaal zal u verder begeleiden wanneer u thuis bent. In de eerste fase kunnen wij bij u aan huis komen om advies te geven omtrent het in en uit bed komen, het traplopen of bij het lopen met hulpmiddel. Daarnaast zal er aandacht worden geschonken aan de beweeglijkheid van het gewricht en aan de spierkracht van de spieren rondom het kniegewricht.

Hoe en hoelang het revalidatietraject er uit zal zien, zal per patiënt verschillend zijn. Ook kunnen de doelen variëren van zelfstandig lopen zonder hulpmiddel, tot 50 kilometer fietsen. U zult samen met uw therapeut een behandelplan opstellen waarin u uw doel wilt behalen.

Tot slot is Vitaal aangesloten bij Het Rijnland Heup Knie Netwerk. Dit netwerk zorgt voor eenduidige en kwalitatieve zorg bij patiënten na een gewricht vervangende operatie van heup of knie. Het doel hiervan is om gezamenlijk een optimaal herstel te behalen.

Geschreven door Leen Guijt

Bron afbeelding: orthopedie Zuid Limburg