Heupprothese, revalidatie na een nieuwe heup

Er zijn verschillende redenen voor het plaatsen van een nieuwe heup. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een heupprothese, is op basis van artrose. Voor deze ingreep wordt gekozen wanneer u veel pijnklachten ervaart bij uw bil of in de lies en wanneer u ernstig wordt belemmerd bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Fysiotherapie kan zowel voor als na de operatie van meerwaarde zijn voor uw herstel. Alvorens de operatie kan een fysiotherapeut u voorzien van voorlichting en advies om uw kennis over de operatie te vergroten. U wordt daarbij voorbereid op de operatie en wordt het herstel na de operatie uitgelegd en geoptimaliseerd. Daarnaast kan de therapeut een overweging maken om oefentherapie aan te bieden voor de operatie plaatsvindt, zodat het herstel na de operatie wordt bevorderd.

Uiteraard kan fysiotherapie ook na de operatie van meerwaarde zijn. Vaak geeft uw behandelend arts dit ook aan. Na de operatie krijgt u in het ziekenhuis al fysiotherapie aangeboden. Wanneer u thuis bent uit het ziekenhuis, kunnen wij van Vitaal u verder begeleiden. Zo kunnen wij in de eerste fase bij u aan huis komen om advies te geven omtrent het in en uit bed komen, het traplopen of bij het lopen met hulpmiddel. Ook wordt tijdens de therapie aandacht geschonken aan de beweeglijkheid van de heup en de spierkracht van de spieren rondom het heupgewricht.

Hoe en hoelang het revalidatietraject er uit zal zien, zal per patiënt verschillend zijn. Ook kunnen de doelen variëren van zelfstandig lopen zonder hulpmiddel, tot 50 kilometer fietsen. U zult samen met uw therapeut een behandelplan opstellen waarin u uw doel wilt behalen.

Tot slot is Vitaal aangesloten bij Het Rijnland Heup Knie Netwerk. Dit netwerk zorgt voor eenduidige en kwalitatieve zorg bij patiënten na een gewricht vervangende operatie van heup of knie. Het doel hiervan is om gezamenlijk een optimaal herstel te behalen.

Geschreven door Leen Guijt