CRPS type 1 (Posttraumatische dystrofie)

Het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) kan ontstaan na een trauma aan een arm of been. Voorbeelden van deze trauma’ s kunnen zijn botbreuken, kneuzingen, snijwonden, maar ook een gewone schaafwond kan een oorzaak zijn. Het gaat in alle gevallen om de armen, handen, benen of voeten. CRPS, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd, wordt ook wel gezien als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een operatie of verwonding.

De klachten beginnen meestal met extreme pijn, die niet direct veroorzaakt kan worden door het type letsel. Verder zijn er symptomen van zwelling, roodheid en warmte in het aangedane lichaamsdeel. Dit wordt warme CRPS genoemd. In 5% van de gevallen treedt er een koude vorm van CRPS op. De revalidatie periode is bij iedereen anders.

Handfysiotherapie is hierin maatwerk en bestaat uit een scala van mogelijkheden waarbij functionele oefentherapie op de voorgrond zal staan. Tevens is er bij ons een optie voor spiegeltherapie (1)

1. Spiegeltherapie

Bron: hand -en pols centrum Oss

Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)