Carpale tunnel syndroom (CTS)

De carpale tunnel (1) bevindt zich aan de handpalmzijde van de pols. In deze tunnel bevinden zich zowel pezen als een zenuw namelijk de n.medianus.

Indien er klachten ontstaan van deze zenuw (n.medianus zit dan bekneld in de carpale tunnel) als gevolg van problemen in de tunnel spreekt men van het carpaletunnelsyndroom. De. Dit syndroom staat voor klachten zoals tintelingen in de duim en sommige vingers (2), pijnklachten en krachtsverlies. U laat b.v. dingen uit uw hand vallen.

Typerend voor het CTS zijn vaak klachten ‘s nachts en waarbij het wapperen van de hand zorgt voor vermindering van de klachten.

Het CTS kan o.a. ontstaan door overbelasting, na een trauma van de pols, tijdens zwangerschap en bij diabetes mellitus (suikerziekte).

Handfysiotherapie kan hierbij helpen. De therapie die gegeven wordt is afhankelijk wel welk stadium u zit van de klachten en kan bestaan uit het aanmeten van een spalk, tapen en advies m.b.t. het belasten van de hand.

1. de carpale tunnel

Bron: Gelre ziekenhuis

2. Tintelingen gebied duim en vingers

Bron: Ziekenhuis Oost Limburg

Bij Vitaal zijn er 2 handtherapeuten aanwezig die u kunnen helpen met u hand en pols klachten. De handtherapeuten zijn aangesloten bij de NVHT (Nederlandse Vereniging voor Handtherapie)