Artrose

Artrose is een reumatische aandoening aan van uw gewrichten. Artrose komt met name voor in het heup en knie gewricht, maar kan in alle gewrichten ontstaan. Het kraakbeen in het gewricht gaat daarbij in kwaliteit achteruit. Hierdoor kunnen het bot, de gewrichtsbanden en spieren rondom het gewricht veranderen. In sommige gevallen kan dit leiden tot klachten.

Een gewricht bestaat uit twee botstukken met daartussen kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt en vangt tevens schokken op van krachten op het gewricht. Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen in een gewricht af. Andere structuren zoals de botten en de gewrichtsbanden moeten hierdoor meer schokken opvangen. Ook de spieren rondom het gewricht kunnen zwakker worden.

Gewrichten kunnen door artrose gaan ontsteken, dikker worden en warm aanvoelen. Ook kan het bot onder het kraakbeen dikker en breder worden. Dit kan leiden tot een andere stand of tot misvormingen van het gewricht.

Bron: thuisarts

De artrose kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak is pijn rondom het gewricht de eerste klacht. Ook kun je met name in de ochtend last krijgen van stijfheid in het gewricht. Als gevolg van artrose kun je minder gemakkelijk bewegen en zou je moeite kunnen ervaren met dagelijkse activiteiten.

De oorzaak van artrose is nog altijd onduidelijk. Een aantal factoren kunnen een rol spelen bij het krijgen van artrose, namelijk:

  • Erfelijke aanleg
  • Geslacht: artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
  • Leeftijd: artrose komt meer voor op hogere leeftijd. Echter kan het ook op jongere leeftijd al voorkomen. Artrose gaat dus niet gepaard met ouder worden.
  • Overgewicht
  • Blessures uit het verleden
  • Veel en zware belasting door sport of werk

Fysiotherapie kan van meerwaarde zijn bij het behandelen van artrose. Bij iedereen verloopt artrose anders, maar wordt vaak geleidelijk erger. Om de klachten te doen verminderen of onder controle te krijgen, kan een fysiotherapeut u voorzien van informatie en advies. Daarnaast is het aangetoond dat gedoseerde lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van pijn en functieverlies door artrose. Uw fysiotherapeut kunt u hierbij voorzien van advies en begeleiding.

Geschreven door Leen Guijt