Polsartrose is slijtage van het kraakbeen in de pols, waardoor het polsgewricht minder beweeglijk wordt, maar ook pijnlijk en gezwollen kan zijn.

Bron: https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/artrose-pols

Oorzaak

Artrose in de pols kan veroorzaak worden door een beschadiging van de botten/ polsbreuk na een val. Daarnaast kan de artrose veroorzaakt worden door reumatoide arthritis, ouderdom en overbelasting.

De pols bestaat uit verschillende gewrichten en in al deze polsgewrichten kan er sprake zijn van artrose.

Het DRU gewricht: het gewricht tussen het spaakbeen(radius) en ellepijp(ulna)

Piso-Triquetrale gewricht : het gewricht tussen het erwtvormig bot(os pisiforme) en het driehoekige bot(os triquetrum). Deze twee botjes zitten aan de pinkzijde van de pols.

Daarnaast kan er sprake zijn van een SNAC (Scaphoid Non-union Advanced Collaps) en SLAC (Scapho-Lunate Advanced Collaps) whrist. Dit zijn zijn twee aandoeningen aan de duimzijde van de pols. Beide aandoeningen leiden tot artrose – slijtage – in het polsgewricht. Het verschil tussen de twee aandoeningen zit in de oorzaak:

–      bij SNAC een breuk in het scheepsvormig bot (os scaphoid)

Bron: https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/snac

–      bij SLAC een scheur in een ligament (bandje) tussen twee polsbotjes (os scaphoid en het os lunatum).

Bron: https://www.ocon.nl/patienten/aandoeningen-en-behandelingen/slac

Zowel de breuk in het botje als de scheur in het ligament zorgen, als het niet goed hersteld is, dat de polsbotjes niet meer goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit leidt tot versnelde slijtage van het kraakbeen in de pols.

Onderzoek

Al u met de bovenstaande diagnose of met polsklachten een afspraak bij ons maakt, zullen wij bij de eerste behandeling een lichamelijk onderzoek uitvoeren. De resultaten hiervan zullen met u bespreken en waar mogelijk een behandeling inzetten. Als u een verwijzing heeft kan het zijn dat er al beeldvormend onderzoek heeft plaatsgevonden in vorm van een rontgenfoto, MRI en CT-scan.

Behandeling

De behandeling van uw klachten bij de handfysiotherapeut is afhankelijk van de aard van de polsklachten en kan bestaan uit: actieve en passieve behandeltechnieken, spalktherapie, oefentherapie en advies met betrekking tot uw dagelijks leven.