De golferselleboog, epicondylitis medialis, kenmerkt zich door pijn aan de binnenzijde van de elleboog, de mediale epicondyl. Op deze mediale epicondyl hechten de spieren, die de buigbeweging van de pols kunnen maken, met een enkele pees (flexorpees) aan. Deze pees verbindt de spieren met het bot. De oorzaak van de klachten hoeft niet door het golfen te komen. De golferselleboog wordt door een overbelasting van de pezen die de pols buigen veroorzaakt en kan bijvoorbeeld ook tot uiting komen bij het dragen van een tas of koffer of of door sportspecifieke belastingen ( o.a. bij golfen en de forehandbeweging bij het tennis) .  Deze blessure kan ook het gevolg zijn van een repeterende beweging zoals schroeven draaien of zwaar werkgereedschap gebruiken.

De pijn van de golferselleboog wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van de pols en hand aan de binnenzijde /pinkzijde van de elleboog doet pijn.

Echografie kan de diagnose uit het lichamelijk onderzoek ondersteunen. Hierop zijn wekedelen weefsels te beoordelen en kan er bekeken worden of er sprake is van een ontsteking of van slijtage van het weefsel.

Een golferselleboog gaat bij het stoppen van de (over)belasting na verloop van tijd over het algemeen spontaan over. Hierbij kan de hersteltijd varieren van een aantal weken tot een jaar. Met name klachten die niet goed gediagnosticeerd en behandeld zijn kunnen langdurig aanwezig blijven.

Afhankelijk van de fase van de golferselleboog zal de behandeling worden aangepast. Aangezien de golferselleboog over het algemeen een overbelastingsklacht betreft kan het raadzaam zijn de verkeerde belasting en daarmee de pijn te voorkomen.

De fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de golferselleboog door middel van mobilisatie of manipulatietechnieken  verbeteren. Daarnaast zijn er verscheidene vormen van fysiotherapie om de golferselleboog lokaal te behandelen. Het revalidatieproces kan ondersteund worden door middel van oefentherapie en aanwijzingen met betrekking tot de activiteiten en gedoseerde rust kunnen zinvol zijn. Tevens kan dry needling, medical taping of het gebruik van een brace verlichting geven voor de pijnlijke elleboog. De fysiotherapeuten bij Vitaal kunnen u daarmee helpen.

Bron: Rijnland Orthopedie