Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ‘nee’. De wetenschap vertelt ons daarbij dat iemand die al lang zonder blessures traint, een zeer kleine kans heeft op een blessure en dat iemand die regelmatig blessures heeft een relatief grote kans heeft op een nieuwe blessure. Dit lijkt dus geen goed nieuws voor iemand die vaak met blessures te maken heeft. De vraag rijst dan of je toch iets kan doen om jezelf te verbeteren en de kans op blessures te verkleinen. Gelukkig kan ik daar een volmondig ‘ja’ op zeggen, je kunt er zelfs veel invloed op hebben!
Als sportfysiotherapeut kijken we vaak in eerste instantie naar de lichamelijke en trainingsfactoren die je kan beïnvloeden:
- De hoeveelheid trainingsbelasting en rust
- De trainingsopbouw en -aanpassingen
- De kwaliteit van beweging (techniek)
- in de basis
- in de sport
- De veelzijdigheid van beweging en training, met o.a.:
- de grondmotorische eigenschappen
- flexibiliteit
- stabiliteit (motor control)
- uithoudingsvermogen
- kracht
- snelheid
- de coordinatieve vaardigheden (asm)
- de basic movement skills (asm), met
- sportspecifieke trainingsvormen
- technische adaptieve trainingsvormen
- donorsport trainingsvormen
- multisport trainingsvormen
- de grondmotorische eigenschappen
Als je een blessure krijgt geeft het lichaam aan dat ergens iets niet is goed gegaan. Het brein heeft daarbij een belangrijke rol voor de pijnervaring. Een mooi voorbeeld is dat een topsporter met een botbreuk kan doorspelen in een belangrijke wedstrijd op basis van adrenaline. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: op het moment dat iemand veel en langdurige stress ervaart, werkt ons pijnregulerend systeem minder goed en ervaren we veel meer pijn dan nodig is en kan een blessure langer aanhouden. Het systeem staat dan te gevoelig afgesteld, dit is te vergelijken met een alarmsysteem dat te snel afgaat. Naast de lichamelijke spelen dus ook andere factoren een rol bij het verkleinen van de kans op een blessure en de herstelduur ervan. De volgende factoren zijn belangrijk:
- Het plezier en vertrouwen in bewegen
- Positieve stress en ontspanning
- Positieve en realistische gedachten
- Voeding
- Nachtrust
- Materiaal
- Communicatie & teamwork, bijvoorbeeld bij de verschillende begeleiders van sporters
Er zijn natuurlijk verschillende disciplines die bij deze factoren kunnen helpen. Soms kan het verbeteren van 2 factoren al voldoende zijn om de kans op blessures enorm te verkleinen.
Met welke 2 factoren kan jij aan de slag?
Selma Duijn, Sportfysiotherapeut & manueel therapeut, Vitaal Fysiotherapie, Katwijk aan Zee
=> Komende blogs wil ik ingaan op de inhoud van een aantal van deze belangrijke factoren om de kans op sportblessures te verkleinen