Wat is een vinger uit de kom?

Uw PIP-gewricht kan uit de kom schieten. Dit gewricht ligt tussen uw eerste en tweede vingerkootje. We spreken dan van een vinger uit de kom. Als uw vinger net uit de kom is voelt dit pijnlijk aan. Uw vinger zwelt ook op rond het gewricht en kan er raar uit zien. Er kan schade ontstaan op verschillende manieren: er kan sprake zijn van een volaire plaat leasie, ligamentair letsel en er kan een botfragment afscheuren.

Oorzaak

Het letsel kan veroorzaakt worden doordat er veel kracht in de lengterichting van de vinger komt, wanneer die zich in uitgestrekte positie bevindt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij balsporten waarbij de bal de top van de vinger raakt.  Daarnaast kan het letsel ook ontstaan doordat een draaiende beweging waarbij de vinger licht gebogen is.

Behandeling

In het ziekenhuis wordt besloten of er een operatieve of niet operatieve behandeling ingezet wordt, afhankelijk van de aard van het letsel. Daarna is van belang dat de fysiotherapeutische behandeling door onze handtherapeuten zo snel mogelijk gestart wordt om beperkingen in uw dagelijks leven te voorkomen.