TFCC is de afkorting van Triangulare Fibrocartilage Complex, een soort meniscus van de pols. Het is een ingewikkeld bandsysteem dat het uiteinde van het spaakbeen en de ellepijp ter hoogte van de pols met elkaar verbindt en stabiliseert. Daarnaast vangt het krachten op tussen het uiteinde van de ellepijp en de polsbotjes, het is in die zin vergelijkbaar met de meniscus in de knie.

bron: http://medischkennis.blogspot.com/2015/02/tfcc-letsel.html

Oorzaak van TFCC letsel

Het TFCC kan scheuren als gevolg van een blessure. Denk hierbij aan een val op de hand, krachtige draaibeweging zoals het vastdraaien van een schroef. Daarnaast kan het letsel ontstaan als de pols en hand bij een draaiende beweging geblokkeerd wordt of het TFCC kan slijten. Dit geeft gewrichtsklachten in de pols.

Diagnose van TFCC letsel

De diagnose kan met behulp van een MRI scan vastgesteld worden. Maar het kan gebeuren dat het TFCC op de MRI intact lijkt terwijl er wel beschadigingen zijn. Vaak wordt er dan ook een kijkoperatie uitgevoerd.

Behandeling

  • Conservatief (niet operatief)
  • Gips
    Stabiele TFCC letsels, veroorzaakt door een ongeval, kunnen in het acute stadium behandeld worden met een bovenarms gips gedurende 4 tot 6 weken. Hierna volgt handtherapie.
  • Spalk en therapie
    De pijn als gevolg van slijtage van het TFCC kan verminderen door middel van een spalk of een TFCC bandje en handtherapie gedurende 2-3 maanden om de pols soepeler en sterker te maken.
  • Operatieve behandeling

Wanneer de conservatieve behandeling onvoldoende pijnverlichting geeft,  kan een operatieve behandeling uitgevoerd worden.

Een kijkoperatie (arthroscopie) van de pols:
hierbij kan er een definitieve diagnose gesteld worden, en kan tegelijkertijd de rest van de pols  beoordeeld worden. In het grootste deel van de gevallen kan de TFCC worden schoongemaakt van ontstekingsweefsel en de randen van de scheur glad en stabiel worden gemaakt.

Hechten van het TFCC:
Dit kan zowel arthroscopisch , als met een open techniek, dit hangt af van het soort scheur in het TFCC.  Arthroscopisch wordt het TFCC gerepareerd hecht met speciale hechtdraden. Bij een open techniek wordt via een sneetje aan de bovenzijde van de pols het TFCC gehecht of gerefixeerd op de ellepijp met een speciaal botankertje.

Fysiotherapie

Nadat u voor controle bij uw orthopedisch chirurg bent geweest wordt gestart met handtherapie bij de handtherapeut volgens een vast protocol.