De tenniselleboog, epicondylitis lateralis, komt niet alleen bij tennissers voor. Het heeft deze benaming omdat het vanwege de backhandbeweging bij tennis zodanig spanning op de spieren en pezen van de elleboog brengt dat er klachten aan de polsstrekkers(polsextensoren) kunnen ontstaan. Er zijn verscheidene repeterende bewegingen, zoals schilderen, zagen of computerwerk, waarbij een tenniselleboog als blessure kan ontstaan.
Overbelasting van de spieren en pezen van de onderarm en elleboog is de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van een tenniselleboog. Deze overbelasting kan veroorzaakt worden door steeds herhalende bewegingen.
Als de tenniselleboog zonder ontstekingsreactie gepaard gaat, maar het een probleem van de cellen binnenin de pees is, wordt het probleem een tendinose genoemd. Door overmatig gebruik ontstaat er slijtage waarbij de strengen van de pees niet meer in hun oorspronkelijk rangschikking liggen. Niemand weet echter precies wat de oorzaak van een tendinose is.
Bij een tenniselleboog is er met name gevoeligheid en pijn aanwezig die over het algemeen begint bij de buitenste botknobbel. Dit gebied kan hierbij drukpijnlijk zijn. Er kan een uitstralende pijn naar de onderarm aanwezig zijn die tot aan de middel- en ringvinger voelbaar kan zijn. De spieren van de onderarm kunnen strak en pijnlijk aanvoelen.
Echografie kan de diagnose uit het lichamelijk onderzoek ondersteunen. Hierop zijn wekedelen weefsels te beoordelen en kan er bekeken worden of er sprake is van een ontsteking of van slijtage van het weefsel.
Afhankelijk van de fase van de tenniselleboog zal de behandeling worden aangepast. Er worden verscheidene vormen van therapie beschreven om het klachtenpatroon van de tenniselleboog te doorbreken. Een tenniselleboog gaat bij het stoppen van de (over)belasting na verloop van tijd over het algemeen spontaan over. Hierbij kan de hersteltijd variëren van een aantal weken tot een jaar.
De fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de golferselleboog door middel van mobilisatie of manipulatietechnieken verbeteren. Daarnaast zijn er verscheidene vormen van fysiotherapie om de tenniselleboog lokaal te behandelen. Het revalidatieproces kan ondersteund worden door middel van oefentherapie en aanwijzingen met betrekking tot de activiteiten en gedoseerde rust kunnen zinvol zijn. Tevens kan dry needling, medical taping of het gebruik van een brace verlichting geven voor de pijnlijke elleboog. De fysiotherapeuten bij Vitaal kunnen u daarmee helpen.
Bron: deventer ziekenhuis