De knie is een scharniergewricht tussen het bovenbeen en onderbeen. De stabiliteit wordt gegenereerd door twee kruisbanden (de voorste en achterste), de binnenband, de buitenband en tal van spieren. Letsels die frequent voorkomen zijn een afgescheurde voorste kruisband, meniscusletsel en letsel van de binnenband. Bij een fors trauma van de knie ontstaat gelijktijdig letsel in deze drie structuren, dit wordt een ‘unhappy triad’ genoemd. Veel van deze letsels worden geopereerd, vooral bij sporters. Echter is het niet altijd noodzakelijk om een gescheurde voorste kruisband te opereren. Het conservatieve traject (fysiotherapie) kan volstaan om een goede functie van de knie te krijgen ondanks dat de voorste kruisband afgescheurd is.
De knie kan ook klachten geven zonder dat er sprake is geweest van een trauma. Blessures die kunnen ontstaan zijn een patellofemoraal pijnsyndroom, iliotibiaal pijnsyndroom (runner’s knee) of een overbelasting van de kniepees (jumper’s knee). Blessures zijn complex, waarbij veel factoren een rol spelen. Door een inefficiënt beweegpatroon tijdens sporten kan de inwerkende kracht op de knie te hoog worden. Het frequent herhalen van het inefficiënte beweegpatroon kan leiden tot knieblessures. Middels een bewegingsanalyse kan in kaart gebracht worden waar in de keten de ‘zwakke’ schakel zit. Middels actieve oefeningen kan het beweegpatroon worden geoptimaliseerd.
Naast het optreden van (sport)blessures hebben ook veel mensen last van een ‘versleten’ knie, artrose. Het beleid bij artrose is om zoveel mogelijk te bewegen, eventueel ondersteund met oefeningen. Indien dit beleid onvoldoende progressie geeft kan een operatie worden overwogen. Hierbij wordt een ‘Total Knee’ operatie uitgevoerd. De revalidatie na een dergelijke operatie bedraagt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden.