De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen worden het onderste spronggewricht genoemd.
Bij het enkelgewricht (bovenste spronggewricht) horen drie botstukken: twee in het onderbeen en één in de achtervoet, het sprongbeen. Het onderbeen bestaat uit het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Het scheenbeen is groter en zwaarder dan het kuitbeen. Beide botstukken zijn even lang maar het kuitbeen is ten opzichte van het scheenbeen 1 cm naar beneden verschoven. Het onderste gedeelte van het scheenbeen en het kuitbeen omvatten als het ware het bovenste gedeelte van het sprongbeen en wordt daarom de enkelvork genoemd.
Enkelklachten komen het meest voor in de leeftijd van 15-24 jaar. En meer bij mannen dan bij vrouwen. De enkelverstuiking is hiervan de bekendste. Tijdens een flinke verstuiking overrekken of scheuren de enkelbanden. Dit gaat gepaard met pijn en zwelling. Een bloeduitstorting zie je vaak aan de buitenzijde van de enkel. Deze kan uitzakken naar de buitenzijde van de voet. De enkelklachten beperken de scharnierfunctie. Wandelen en de trap af lopen kunnen dan pijnlijk zijn en moeizaam gaan.
Slijtage (artrose) van de enkel ontstaat niet zomaar. Dit heeft vrijwel altijd een oorzaak. Regelmatig door de enkel zwikken óf een enkelbreuk vergroten de kans op het ontstaan van vervroegde slijtage. Ook mensen met reumatische aandoeningen kunnen eerder slijtage ontwikkelen.
De volgende enkelklachten komen onder andere voor:
- Achillespeesklachten
- Peroneuspeesklachten
- Verzwikking/naar binnen klappen van de voet (inversietrauma).
- Verzwikking/naar buiten klappen van de voet (eversie trauma).
- Fractuur (botbreuk).
- Ruptuur (spierscheur).
- Shin splints
- Hielspoor (Fascitis Plantaris).
- Reuma, atritis of artrose
- Gecombineerde voet/enkelklachten
Bij Vitaal Fysiotherapie zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in enkelklachten.
De behandeling kan bestaan uit:
- Adviezen
- Oefentherapie voor soepelheid, stabiliteit en spierversterking
- Tapen
- Manuele technieken voor gewrichten of spieren
- Een echo van de enkel indien nuttig.