De elleboog wordt ook wel een scharniergewricht genoemd. Het is de verbinding tussen boven- en onderarm. De onderarm bestaat uit twee dunne lange beenderen, de ellepijp en spaakbeen. Zij maken een verbinding met de bovenarm. De elleboog stelt ons in staat vier bewegingen te maken: buigen en strekken van de arm en naar binnen en buiten draaien van de onderarm en hand. Zodoende kunnen wij een slot open maken, een schroef aandraaien of geld aannemen.

In tegenstelling tot het heup-, en kniegewricht komt artrose (slijtage) van de elleboog niet veel voor. Een breuk in het ellebooggewricht kan echter tot blijvend functieverlies leiden en de kans op vervroegde artrose vergroten.

Elleboogklachten komen het meest voor in de leeftijd van 40-50 jaar. Het vaakst heeft men last van een tenniselleboog. Gelukkig herstellen de meeste elleboogklachten vanzelf. Als er sprake is van een bewegingsbeperking, een afgenomen spierfunctie of verkeerd belasten van het gewricht, kan fysiotherapie helpen.

Wat kan onze gespecialiseerde fysiotherapeut van Vitaal voor u betekenen:

We starten met een uitgebreid onderzoek waarin we uw klachten in kaart brengen. U ontvangt informatie over de achtergronden van uw elleboogklachten. Ook bespreken we de verschillende factoren die een oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan en het in stand houden van uw klachten. Daarbij ontvangt u instructies hoe u beter met uw klachten om kunt gaan.

Na het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Hierin wordt duidelijk wat de doelstellingen zijn van de therapie, wat de te verwachten resultaten zullen zijn en hoe en wanneer we deze resultaten gaan behalen. Het behandelplan heeft een actief karakter, wat wil zeggen dat de therapeut u zal stimuleren bij de behandeling.

U ontvangt een oefenprogramma, waarmee u thuis aan de slag kunt. Onderzoek heeft aangetoond dat oefentherapie betere resultaten oplevert, dan wanneer u geen behandeling ondergaat. Afhankelijk van de klacht worden de behandelingen in de oefenzaal of in een aparte behandelkamer gegeven.