Ga naar de inhoud

Oedeemtherapie

Last van vochtophoping na een operatie of door een aandoening? Onze gespecialiseerde therapie helpt bij oedeemvermindering.

Blessure Fysiotherapie
Neem contact op

Introductie

De betekenis van oedeem is ‘vochtopeenhoping in een deel van het lichaam’. Een bekend voorbeeld is het dikker worden van voeten en enkels na een warme dag. Er kan dan vaak een kuiltje worden ingedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten vaak weer slank.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem die overal in het lichaam kan optreden, meestal in de armen of benen. Er is dan moeilijker een kuiltje in het vocht te drukken en het verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen. Dit kan het gevolg zijn van een operatie, of door bestralingstherapie. Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Vaak gaat het niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Deze kan u dan verwijzen naar de oedeemfysiotherapeut.

Behandeling

De behandeling door de oedeemfysiotherapeut bestaat vaak uit:

Manuele lymfdrainage

Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Oefentherapie

In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.

Voorlichting

U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Lymftaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.