De hand bevat 8 handwortelbeentjes, 5 middenhandsbeentjes, 2 duimbotjes en per vingers 3 vingerbotjes. Deze botjes kunnen breken door een val op de hand of door een harde klap.

Behandeling

Bij het vermoeden van een breuk in de hand zal er een rontgenfoto gemaakt worden om de lokatie of ernst van de breuk vast te stellen. Bij een conservatieve behandeling(zonder operatie) wordt de hand geïmmobiliseerd door middel van tape of een gipsverband. De duur wordt hierbij bepaald door de behandelend arts.

Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape). Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken) Een uitzondering vormt het ‘scaphoid’, een bootvormig botje dat onderdeel vormt van de handwortelbeentjes. Dit zijn beruchte breuken die soms heel langzaam kunnen genezen. In sommige gevallen van een scaphoid breuk kan het zelfs nodig zijn tot 12 weken gips te geven!

Bij een operatieve behandeling is er meestal sprake van een ernstige breuk en/of een afwijkende stand kan er besloten worden dat een operatie het beste is om te zorgen dat u sneller geneest of dat blijvende beperkingen voorkomen worden.

Fysiotherapie

Nadat het gipsverband of tape verwijderd is of nadat u verwezen bent door de behandelend arts of chirurg kan de fysiotherapeut of handtherapeut starten met de behandelingen om uw handfunctie weer te optimaliseren.